TAO, IPA feltöltés a gyakorlatban

Az interneten mindent megtalálunk – szoktam mondani, hogy „és annak az ellenkezőjét is” -, én is sok bejegyzést látok mostanában arról, hogy mi a határideje a feltöltésnek, mik a szabályai, stb. Amikor azonban nekem először le kellett ülnöm és az egyik társaságom feltöltését elkészíteni, akkor jól jött volna egy útmutatás, hogy hogyan működik a TAO, IPA feltöltés a gyakorlatban.

Ennek lépései nincsenek külön leírva semmilyen törvényben, így a saját hibáink, tapasztalataink alapján válunk egyre pontosabbá. Megosztom veletek, hogy én hogy szoktam csinálni, elmondom, mire figyeljetek oda a tervezés során. Persze azért azt vegyétek figyelembe, hogy minden társaság más, de úgy gondolom, azért egy alapnak, kiindulásnak, gondolatébresztőnek jó leszek.

Remélem, a TAO, IPA feltöltés szabályaival, határidejével már tisztában vagy, ha mégsem, akkor ezzel az írásunkkal kezdd itt.

Ha már mindent tudsz és elkezdenéd, akkor

 1. az első lépés, hogy felhívod az ügyfeledet és megbeszéled vele, hogy mikor tudtok leülni közösen és megtervezni az évet. Akinek először csináltok TAO, IPA feltöltést, annak fogalma sem lesz arról, hogy mit akarsz tőle, úgyhogy vagy okos vagy és elmondod neki telefonon előre, hogy mivel készüljön, vagy bejön a megbeszélt időpontra és sok bosszankodás után meg kell egyeznetek egy újban, amikorra majd megnéz mindent, amire szükség van. 🙂 Érdemes kb. december 15-ben megállapodni azzal a kikötéssel, hogy a december 10-i az a dátum, amikor az utolsó könyvelendő számlákat is behozza. Az ez után következőket már csak tervezitek. Így neked is lesz elég időd lekönyvelni, leellenőrizni az anyagot és előállítani egy megfelelő főkönyvet.
 2. a második lépés, hogy kinyomtatod a főkönyvi kivonatot. Ebből fogunk ugyanis kiindulni. Nagyon fontos, hogy a főkönyvi kivonatot addig a dátumig nyomtasd, ameddig ténylegesen van benne adat, ne hagyd benne a 12.31-i dátumot, amit automatikusan felkínál. Később ugyanis nem fogod tudni, hogy mi történt, ha probléma van. Hogy mi probléma lehet? Például az, hogy terveztek 300 millió forint bevételt év végéig és 400 millió lesz. Ekkor el fog térni az eredmény és meg fogják az ügyfelet bírságolni, mert nem lesz jó a feltöltése. Ki lesz a hibás? Természetesen a könyvelő. Azt fogja mondani a kedves ügyfél, hogy az a számla itt volt már akkor is, amikor összeültetek a TAO, IPA feltöltés megbeszélésére. Ezt elkerülendő, minden dokumentumra ráírom azt a napot, amikor a megbeszélés van. Az ez után beérkezett számlákra pedig a beérkezés dátumát. A legjobb, ha átadás-átvételit használtok és azt az ügyfél aláírja. Üldözési mániásnak tűnhetek, de hidd el – tapasztalatból mondom -, hogy ha bírság van, védened kell magad.
 3. ha már így megtettél minden óvintézkedést, akkor kezdjünk neki a megvalósításnak. Már a főkönyvi kivonat elkészítésénél elcsúszhatunk néhány banánhéjon. Ha bizonytalan vagy, olvasd el az erről szóló írásomat itt. Ha ez rendben van, akkor ennyit tehettél addig az időpontig, amíg nem találkoztok.
 4. a TAO, IPA feltöltés konzultációra vegyél elő egy A4-es lapot, a főkönyvi kivonatot valamint a kedves ügyfelet és vágjatok bele.
  • a legelső sorba írd fel az eredményt
  • azután kérdezd meg az ügyfelet hogy mennyi lesz kb. az év végi készlete és add hozzá az eredményhez. Figyelj oda, hogy a főkönyvben ekkor már ne legyen készlet, ne maradjon ott az előző évi, mert akkor itt számolgatni kell! Ha benne maradt, akkor itt egyszerűen vond le, így lesz tiszta.
  • következik a bevétel tervezése, ez az ügyfél feladata. Megmondja, mennyi bevételről állít ki számlát még december 31-ig. Nem az a kérdés, mennyi bevételt vár a bankba, pénztárba; társaságokról lévén szó, az számít, amiről készül számla! Ezt írd a következő sorba plusz előjellel.
  • a következő sor mínusszal a tervezett költségeké. Ezt is az ügyfél feladata megmondani, de azért jó, ha segítesz. Gondold át, mik szoktak lenni év közben, ne maradjon ki semmi. Ámbár, ha kimarad, azzal hibát nem követtek el, bírság nem jár érte, ha többet töltesz fel.
  • ezután jön az iparűzési adó megtervezése, ezt is felírom a sorba, de nem a megbeszélés alatt számolgatom ki. Nekem ehhez kell, hogy visszavonuljak a magányomba és nyugodtan átgondoljam, esetleg megosszam a telephelyek között. Ez a sor tehát most üresen marad. Ránézek a bevételekre, az anyag, áru összegére és nagyjából mondok egy számot, csak hogy lehessen tervezni eredményt.
  • ezt a hozzávetőleges eredményt felírom és átgondoljuk, hogy legyen-e belőle fejlesztési tartalék. A lekötött tartalékról már olvashattál az előbbi bejegyzésemben, a lényege, hogy az eredménytartaléknak az adóévben lekötött tartalékba átvezetett és az adóév utolsó napján lekötött tartalékként kimutatott összege, maximum az adóévi adózás előtti nyereség 50 százaléka és legfeljebb adóévenként 500 millió forint. A lekötés évét követő négy éven belül fel kell használni, különben vissza kell fizetni az adót késedelmi pótlékkal növelve!
  • ekkor végül is már van egy adóalapunk, de lehetnek még további növelő tételek, amik a TAO, IPA feltöltést befolyásolják. Pontosabban már csak a TAO feltöltést, mert az alábbi esetleges növelő tételek az IPA-ra nem hatnak. Ilyenkor még átgondolom az alábbiakat:
   • volt-e az előző években fejlesztési tartalék? Ha volt, akkor az abból vásárolt eszközök ez évi értékcsökkenését hozzáadom az adóalaphoz
   • nálam előfordul még bírság, ami szintén növeli az adóalapot
   • valamint szokott lenni olyan adott adomány, támogatás, amiről nem jön igazolás, ezzel is adóalapot növelek.
   • az én ügyfeleimnél más nem fordul elő, de megteheted, hogy előveszed a xx29-es nyomtatványt és/vagy a TAO törvényt és végignézed a növelő tételeket. Sokat segít.
 5. Szerintem mindent átgondoltunk, ha jól emlékszem, csak az IPA összege maradt ki. Amikor az ügyfél elment, akkor szépen leülök és boldog magányomban még egyszer átnézek, átszámolok mindent. Az IPA-t kiszámolom (kitöltöm a bevallást, hogy teljesen pontos legyen), ha kell, megosztom és beírom az összeget az A4-es lapomra.

TAO, IPA feltöltés összegének kiszámítása:

TAO feltöltés összege:

 1. Kiszámolom a fentiek alapján az ez évi összes adót.
 2. Figyelembe kell venni a tárgyévi előírásokat. Pl. 2015-ben negyedévesnél a 04.20., 07.20., 10.20. és 12.20. (feltöltésesnél ezt január helyett mindig előre hozzák decemberre)
 3. Az 1-ből kivonom a 2-t és azt írom be a 1501 megfelelő sorába.
 4. Figyelem! Nem biztos, hogy a fizetendő TAO megegyezik a bevallott összeggel! Nézd meg, mennyi a tartozása/túlfizetése és kalkulálj vele!

IPA feltöltés:

Sajnos ez a nehezebb feladat, mert amíg az adófolyószámlát le tudod kérni és mindent látsz, itt sok múlik azon, hogy milyen rendes az ügyfél. Ugyanis ha nem hozza be a határozatokat, amelyeket neki küld az önkormányzat, akkor nem látod, mi a helyzet.

Nagy általánosságban elmondható, hogy ha rendes az ügyfél, akkor az előző évi iparűzési adója van befizetve előlegnek, így az IPA feltöltéskor kiszámolt összes adóból azt az összeget kell levonni. De ez nem szokott ilyen egyszerű lenni… Megmondom, mit tehetsz:

 • bekéred a határozatokat az ügyféltől
 • egyezteted a főkönyvvel (fontosak a dátumok!)
 • ha nem egyezik, akkor fel tudod hívni az önkormányzatot; szívesen segítenek, hiszen nekik is érdekük, hogy ne kelljen utána levelezgetni a javítások miatt. Kérhetsz tőlük december 31-i egyenlegközlőt, de nagy valószínűséggel nem fogják tudni, mit szeretnél. Nem egyformák az időszakaink a könyvelésben.
 • fontos információ: a főkönyvben a 469-es számla tartozik oldalán vannak a befizetések. Előleget márciusban és szeptemberben fizetünk, ha májusban látsz befizetést, azzal ne számolj, mert az még az előző év „tisztázása”
 • kalkulálj a túlfizetéssel és a tartozással is! A főkönyvnek meg kell egyeznie a kapott határozattal.

Ne felejtsd el:

 • az ügyféllel átutaltatni a TAO, IPA feltöltés összegét december 20-ig
 • ha átvezetést adsz be a TAO feltöltés összegére a határidő előtt, azt elfogadja a NAV, az IPA feltöltés összegét sajnos nem tudod átvezetni
 • beküldeni a 1501 és az IPA bevallásokat december 20-ig
 • ne hagyd magad eltéríteni, ha az ügyfél csak 90%-ra akar tölteni! A 10% engedményt a bírság alól nem véletlenül kaptuk, hiszen szinte lehetetlen pontosan kiszámolni a fizetendő adót. Abból baj nem származik, ha többet fizet be és el sem fog veszni. Igenis töltesd fel az adókat 100%-ra!

A végére pedig egy jó hír: a TAO, IPA feltöltés – bár biztosan nagyon ijesztőnek tűnik – nem olyan veszélyes. A bevallásokat ne felejtsétek el határidőre beadni, azonban a 1501 (amin a TAO feltöltést kell bevallani) is ugyanolyan bevallás, mint a többi, így be lehet rá adni önellenőrzést.

Jó munkát és ha kérdésed van a TAO, IPA feltöltéssel kapcsolatban, írd meg hozzászólásban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük