A könyvelés az álomvállalkozás

Ez most nem a szokásos szakmai cikk lesz, de véleményem szerint legalább olyan fontos, mintha csak a könyvelésről szólna.

Azoknak szól, akik saját könyvelő vállalkozásukat vezetik, vagy annak elindításán gondolkodnak.

A hétvégén ügyvezetőknek tartottunk tréninget, amit én kifejezetten élveztem és ami alatt ismét rájöttem, hogy milyen szerencsés vagyok.

Ezeknek a tréningeknek az a céljuk, hogy a vállalkozókat megismertessük azokkal a feladatokkal, amelyekkel szembe kell nézniük, illetve próbáljuk elkülöníteni a könyvelői feladatokat a vállalkozói feladatoktól.

De ne gondold, hogy csak azért tartom magam szerencsésnek, mert vállalkozó vagyok, imádom az életemet, mert az tehetem, amit szeretek és gyakorlatilag bármit megcsinálhatok, amit csak kitalálok. Ez csak a hab a tortán.

A lényeg ennél sokkal prózaibb.

A többi vállalkozóval beszélgetve és a saját magam fejlesztése közben rá kell jönnöm, hogy a legfontosabb dolog egy vállalkozás életében a kiszámíthatóság. Illetve ez a legritkább is. Szinte mindenki, minden szakmában erre törekszik. Nagyon nehéz nekik.

Gondolj bele, amikor belevágnál a vállalkozásodba, mi az, ami először felmerül benned? Hogy eltűnik az életedből a biztonság. A biztos munka, a biztos fizetés. Ha esetleg neked nem is jutna eszedbe, a családodnak, a körülötted élőknek biztosan eszébe fog. 😉

Ez így is van. Hiszen a vállalkozás fogalma:  „A vállalkozás olyan gazdasági egység, amelyik saját nevében, saját felelősségére üzletszerű tevékenységet folytat, a piaci szereplőktől tevékenységében és tulajdonában elkülönül, de a piac által azokkal kapcsolatban van, nyereség elérésére törekszik és ennek érdekében kockázatot vállal.

Ha voltál már vállalkozói továbbképzésen vagy tagja vagy esetleg vállalkozói önképző csoportoknak, akkor látod, hogy a legfőbb cél a rendszeres bevétel elérése. Ez borzasztóan nehéz szinte minden szakmában. Kivéve a miénket… 🙂 Mert nálunk ez az alap. Megkötjük a szerződést – megszerezzük az ügyfelet – és azután, ha csak valami egetrengető probléma fel nem merül, havonta kapjuk tőle a könyvelési díjat. Nem úgy, mint egy fodrász, egy kozmetikus, egy kereskedő, egy autószerelő, egy marketinges, vagy bárki.

Tehát nekünk, könyvelőknek egyetlen egy dolgunk van: megfelelő ügyfeleket „szerezni”. Nem is kell sok. Csak néhány. De ők legyenek kivételesek. Olyanok, akik téged akarnak és olyanok, akikkel dolgozni akarsz. Mert van lehetőségünk válogatni.

Ahogy mindig szoktam mondani: nincs konkurenciád! Csak a te személyiséged van. Hidd el, azok az ügyfelek, akiket a te személyiséged fog meg, megfelelően magas árazás mellett sem fognak máshoz átpártolni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük