Vigyázzunk, hogy mibe keveredünk!

Tudom, hogy a pénz nagy úr. Azt is, hogy a könyvelőkre újabban „rájár a rúd”. Nem tudunk díjat emelni, ritkán jönnek úgy ügyfelek, a régiek pedig egyre sűrűbben végelszámoltatnak.

Mégis muszáj nyitott szemmel dolgoznunk, felismerni a problémás ügyfelet. Nem arról beszélek, akivel sok a munkánk, vagy aki állandóan hívogat segítségért. Inkább minden ügyfél ilyen lenne.

A NAV facebook oldalán olvastam egy történetet, ami elgondolkodtatott. Egy férfi úgy döntött, hogy fiktív számlák segítségével próbál meg áfát visszaigényelni, amit új lakásra és tartozásai visszafizetésére fordított volna.

Tavasszal alapított egy céget és gyorsan szeretett volna pénzhez jutni, így keresett egy stróman (Az a személy, aki egy kétes hírű vállalkozáshoz adja a nevét, hogy az igazi bűnösök helyett ő „vigye el a balhét”, majd ha a büntetését letöltötte, vagy lecsillapodtak a kedélyek, megkapja a fizetségét.) házaspárt, akikkel cégeket alapíttatott és számlatömböket vetetett. Ezek költségét ő állta. Következő lépésként bankszámlát is nyittatott.

50 millió forintot tervezett be magának, úgy gondolta, műtrágyát írat a számlákra.

2015. október közepére készen álltak a fiktív számlázáshoz szükséges kellékek.

Mivel a jelentős összegű áfa-visszaigényléshez minél hamarabb szeretett volna hozzájutni, októberben úgy állíttatta ki a számlákat, hogy azokon szeptemberi teljesítések szerepeltek.
Az egyik számlán 600 kamion műtrágya, a másik számlán ágaprítógép, brikettáló és tartozékai szerepeltek. Végösszegük összesen több mint 229 millió forint lett.

Beküldte az áfa bevallást és várta az 50 milliót.

Nem értem. Nem szól róla semmi, de nyilván volt könyvelője, hiszen az emberek általában céget alapítani tudnak és bankszámlát nyitni is, sőt, a számlatömböt is megvásárolják. De hogy gyakorlat nélkül elkészítsenek egy áfa bevallást úgy, hogy hibátlanul bejusson a NAV-hoz, azt kizártnak tartom.

Azt is tudjuk, hogy ekkora áfát nem fognak csak úgy visszaküldeni! Már 1 milliót sem… Mire számított? Ellenőrzésre biztosan nem. Ha számított volna, akkor nem követett volna el alapvető hibákat.

  • Az ellenőrök a 600 kamion műtrágya tárolási helyeként megjelölt ingatlanon csak egy romos épületet találtak, a gépeknek nyoma sem volt.
  • A számlákhoz gyártott szeptemberi dátumú fiktív szerződéseken olyan adószámot és bankszámlaszámot tüntetett fel, amelyeket a cégek csak október közepén kaptak meg.

Nyilván nem kapta meg a pénzt. Ellenben a revizorok a pénzügyi nyomozókat is bevonták az ügy felgöngyölítésébe. A nyomozók házkutatásokat tartottak, lefoglalták a bizonyítékokat és a férfit költségvetési csalás kísérlete miatt gyanúsítottként kihallgatták.

Jelenleg előzetes letartóztatásban várja a nyomozás végét. Tettéért akár öt évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

Kinek hiányzik ez könyvelőként? Nyilván – még ha okos volt is a könyvelő és nem adta a nevét, ügyfélkapuját ehhez – szóba fog kerülni a neve. Akkor vajon mivel védekezik majd? Hogy nem sejtett semmit? Hiszen nekünk kötelességeink vannak! Saját pénzmosás elleni szabályzatunk, jelentési kötelezettséggel…

Ha valaki gyanús, dobjátok ki! Sokba kerülhet, ha szemet hunyunk… Nekünk is volt egy ügyfelünk egy hónapig, aki gyanús volt, a főkönyvében néhány dolgot nem értettünk és mivel úgy tűnt, hogy nem őszinte, a magas könyvelési díj ellenére elküldtük.

Szerencsére, mert hamarosan megkerestek bennünket a hatóság emberei csődbűntett miatt. A gyanúnk beigazolódott. Hála Istennek semmi közünk nem volt hozzájuk, azt az egy havi könyvelést az ő saját gépükön végeztük…

Hallgassatok a megérzéseitekre!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük