Informatikai forradalom I.

Megígértem, hogy beszámolok a könyvelőprogram cserénkről. Sőt. Én – csak úgy magamban – informatikai forradalomnak nevezem…

Sokáig ragaszkodtam az Rlb programhoz, 12 éve azzal dolgozunk. Amikor kezdő könyvelőként programot kellett választanom, nem volt segítségem. Nem volt facebook csoport, amelynek tagjaitól tanácsot, tapasztalatot kérhettem volna.

Így aztán két szempontom volt: a legolcsóbb legyen és mindent tudjon, amire szükségem van. Ma már a kezdő könyvelőket sem erre biztatom.

Nem tudom, hogy van-e olcsóbb program az Rlb-nél, én ezt találtam a legolcsóbbnak.

Lehet benne könyvelni és egyszerűbb bérszámfejtéseket is el lehet vele készíteni. Sőt! Átviszi a mérleget is… Jónak tűnt tehát.

Ami feltűnt és elgondolkodtatott mostanában, az az volt, hogy valami nem stimmel. A környéken mi vagyunk a legdrágább könyvelőiroda, öten dolgozunk tisztességesen és rengeteget, mégsem vet fel minket a pénz. Eljutottunk odáig, hogy egyszerűen fizikailag lehetetlen ennél többet vállalnunk.

Nem azért, mert nem tudunk több embert foglalkoztatni, hanem azért, mert ezt a rengeteg anyagot át is kell valakinek nézni és erre csak ketten vagyunk. Nem, az ellenőrzést még nem tudjuk elengedni… 🙂 Gondolom most többeteket ért a felismerés, hogy „igen, pont ugyanígy érzek”!

Éreztük tehát, hogy valamit nagyon rosszul csinálunk. Gondolkodtunk és rájöttünk, hogy eléggé elavult szoftvert használunk. Vannak ennél jobb és sokkal hatékonyabb programok is.

Itt már – akik követtek bennünket és benne vagytok a könyvelői facebook csoportunkban – bekapcsolódtatok a témába. Rövidre fogom: körülnéztünk a piacon és találtunk néhány rohadt drága programot. Azért 1 millió forintot, vagy afölötti összeget nem vagyok hajlandó – és persze képes sem – kifizetni egy könyvelőprogramért. Bármennyire szuper is. Nem tehetem meg.

A nagy keresésemben találkoztam Péterrel, a Számviteli Rendszer Kft tulajdonosával és a QualitySoft programmal. Kérésemre tartott egy – szerintem több, mint egy órás – bemutatót a szoftverről, amibe én azonnal beleszerettem.

Az Rlb komplettsége után kicsit idegenkedtem ettől a modulos megoldástól, de végül elég jól sikerült összerakni egy tökéletes rendszert. Az ára is több mindentől függ. Pl. attól, hogy mennyi gépen akarom használni, a bér attól, hogy hány főt akarok számfejteni, stb.

Év közben is simán át tudunk állni, bele tudjuk tölteni az előző programból az összes adatot, sőt, a QualitySoft a leszedett 08-asból visszatölti az összes ember személyes adatait is. Azért a negyedévet nem mertük megkockáztatni, de tegnap élesítették nekünk az összes gépen a programot és indulhatunk. A Billcity-t kedden telepítjük, így már mindent megtettünk annak érdekében, hogy sokkal gyorsabban fel tudjuk dolgozni a számlákat, kevesebb hibalehetőséggel. Ez volt a mi kis informatikai forradalmunk célja.

Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy előzetes felmérésem szerint senki nem olyan lelkes az irodában, mint én, de remélem gyorsan rájönnek, hogy ez a nyugalmunk záloga…

Magával a programmal még nincsenek tapasztalataink, de gondolom kíváncsiak vagytok az ügyfélszolgálatra és a program telepítésére is.

Nos, a program hálózatos nálunk, így az informatikusunknak ki kellett építenie a hálózatot. Ezt megtette, még mielőtt felhívta volna az ügyfélszolgálatot. Én megkaptam az árajánlatot, amiben modulonként voltak az árak feltüntetve, majd a módosítottat is gyorsan – mivel kitaláltam, hogy néhány dolog még kellene, pl. partnerkövetés és inkább profibb bér, stb. Aláírva visszaküldtem, majd az informatikusunk felhívta az ügyfélszolgálatot, akik pillanatok alatt élesítették az összes gépet.

Volt egy kis félreértés – én voltam értetlen -, de még ennek ellenére is folyamatosan elérhető és kedves volt mindenki, így ennek köszönhetően zökkenőmentes volt a telepítés.

Ami külön jól esett, mert igen ritkán találkozom vele, az a Péter hozzájárulása az elégedettségemhez.

Tudomása volt ugyanis a félreértésről és – miután már aláírtam és visszaküldtem az árajánlatot, tehát érdeke nem fűződött hozzá – megkeresett és azt kérte (az ő szavaival élve), hogy „beszéljük meg, mert az a lényeg, hogy ne maradjon benned tüske”. Arról nem is beszélve, hogy eléggé elhúzódott ez a dolog és még a telepítés előtti utolsó napon is hisztérikusan írtam rá attól félve, hogy valamilyen modult kihagyok. Mindig mindenre válaszolt. Az utolsó napon ezt: „Nem lesz gond. Nyugi. Relax.” 🙂

Ezúton is köszönöm a türelmet (kellett hozzám sok, túl körültekintő vagyok), a kedvességet, a rugalmasságot. Ez pótolhatatlan!

Jövök majd a programmal kapcsolatos tapasztalataimmal is, ha elkezdjük végre használni! <3

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük