Az egyéni vállalkozó és az 500 km költségátalány

Amikor egy vállalkozás könyvelését elvállaljuk – mindegy, hogy induló vagy már működő vállalkozásról beszélünk -, azzal kezdjük a közös munkát, hogy megbeszéljük, milyen jellegű költségeket számolhatunk el a vállalkozásban és melyeket nem. Ez ugyanis egyrészt nagyon fontos, másrészt pedig – tapasztalatom szerint – minden könyvelő mást és mást tud elszámolni… Tehát jó, ha tisztázunk mindent a legelején.

A személygépjárművekkel kapcsolatos költségek nem az egyszerűen megvitathatóak közé tartoznak, tekintettel arra, hogy alapvetően cégautó adó kötelesek és ráadásul még macerával – ebből következően rizikóval – is járnak (útnyilvántartás, kiküldetési rendelvény, mikor mi…).

El szoktuk mondani mindenkinek, hogy cégautó adó szempontból mire számíthat – van erre egy táblázat, így könnyen be tudjuk sorolni a vállalkozás tulajdonában lévő személyautókat – és azt, hogy ha költséget kíván elszámolni, milyen számlákkal, dokumentumokkal szükséges azokat alátámasztani.

Az irodánkkal könyveltető egyéni vállalkozók többsége szolgáltató. Abból is az a helyhez kötött fajta, aki igazából nem túl sokat közlekedik. Orvosok, asszisztensek, kozmetikusok stb., akik az otthonuktól a rendelőjükig, üzletükig mennek az autójukkal.

Számukra van egy igen vállalkozóbarát költségelszámolási mód, amit „500 km költségátalánynak” szoktunk nevezni.

Az egyéni vállalkozónak ugyanis lehetősége van arra, hogy útnyilvántartás vezetése helyett – saját tulajdonú személygépkocsi használata címén, függetlenül az üzemeltetett személygépkocsik számától – havi 500 kilométernek megfelelő költséget számoljon el a személygépkocsi üzemi célú használata miatt.

Ezt az elszámolási módszert csak a teljes adóévre illetőleg az adóéven belül a tevékenység teljes időtartamára – lehet alkalmazni!

Amennyiben az egyéni vállalkozó ezt a módszert választja, akkor

  • az üzemanyagköltség a norma szerinti üzemanyag-mennyiség figyelembevételével, a NAV által közzétett ár alapulvételével;
  • a fenntartási költségek pedig kizárólag a kilométerenkénti 9 forint általános személygépkocsi-normaköltség alkalmazásával számolhatók el.

A költség elszámolásának a napja az év mindazon hónapjának első napja, amelyre vonatkozóan az egyéni vállalkozó 500 kilométer átalányt számolt el.

Az 500 kilométer költségátalányt választó egyéni vállalkozóknak nem kell cégautóadót fizetniük!

Szerintem nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, a megbeszélés végén mindenki ezt szokta választani…

Szó szerint ugyanez vonatkozik egyébként a mezőgazdasági őstermelőkre is. Tudom, hogy nem sokan könyvelitek őket, ezért tettem ide tényleg csak egy megjegyzés erejéig; mert azért jó, ha tudjátok.

Ha eddig ez nem jutott eszetekbe, a következő egyéni vállalkozással történő megbeszéléskor, vagy a meglévők legközelebbi negyedéves adómegállapításakor még jól jöhet az infó…

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük